Nu zondag schakelen we over naar de zomertijd. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uurtje vooruit gezet, 2u wordt 3u. We mogen dus een uurtje minder lang van onze nachtrust genieten. Wie die nacht in ploegen werkt zal dan weer een uurtje minder lang moeten werken.

Volgens de cao over deze situatie moeten werknemers tijdens de overgang naar de zomertijd maar 7u werken en krijgen ze toch het normale loon voor 8 uur werk. In tegenstelling tot de overgang naar de wintertijd, dan moeten werknemers 9u werken en krijgen ze het loon voor 9 werkuren.

Bij Group S raden we werkgevers aan om de ploegen zodanig te organiseren dat dezelfde ploeg moet werken bij de overschakeling naar de zomertijd als bij de overgang naar het winteruur. Dan wordt de betaling van het loon voor 8 uur bij de overschakeling naar de zomertijd beschouwd als een vervroegde betaling van het loon voor het 9de uur dat gewerkt wordt bij de overgang naar de wintertijd. Als zo’n regeling qua ploegen niet mogelijk is, dan moet er dus wel een uur extra betaald worden.