Bent u – net als de meeste Belgische ondernemers – een absolute voorstander van dieselwagens? Dan is het tijd om uw blik te verruimen, want het tij keert. KBC Autolease verduidelijkt waarom benzine aan belang wint.

Diesel of benzine kiezen

Aan de pomp kost benzine nog altijd meer dan diesel, maar daar mag u zich niet blind op staren. De geplande accijnsverhogingen op diesel en accijnsverlagingen op benzine zullen het verschil tegen 2018 wegwerken. En bovendien telt het totale kostenplaatje van een bedrijfswagen meerdere componenten. De ‘total cost of ownership’ (TCO) van een leasingauto is samengesteld uit vier elementen: de maandelijkse huurprijs van de auto, de brandstofkosten, de CO2-solidariteitsbijdrage en de kosten verbonden aan het voordeel alle aard (VAA).

Fiscaliteit

De totale kostprijs van een bedrijfswagen vraagt heel wat rekenwerk. Dat hebben we vooral aan de fiscale regelgeving te danken. Zo zijn de autokosten voor 50% tot 120% aftrekbaar volgens de gemiddelde CO2-uitstoot van de auto en het type brandstof, de brandstofkosten voor 75% en de CO2-solidariteitsbijdrage voor 100%. Daarnaast moet u voor uzelf en uw werknemers een voordeel alle aard aan de fiscus aangeven voor bedrijfswagens die ook voor privéverplaatsingen gebruikt worden.

TCO-brandstoftool

KBC Autolease ontwikkelde een tool die de berekening voor u maakt. De TCO-brandstoftool berekent op basis van het aantal kilometers per jaar en het leasebudget per maand de totale nettokostprijs van een diesel- en benzinebedrijfsauto. Alle fiscale verplichtingen, zoals de variabele fiscale aftrekbaarheid, de btw-regeling en de CO2-solidariteitsbijdrage worden hierbij in rekening genomen. Ook zaken zoals onderhoud en verzekering zijn ingerekend. Tegenwoordig komt benzine daar steeds vaker voordeliger uit.

En hebt u hier al aan gedacht?

U moet regelmatig een half uur tot drie kwartier de snelweg op om een moderne diesel optimaal te laten functioneren. Pas dan kan de roetfilter zijn werk doen en zal uw dieselwagen ook een laag verbruik hebben. Bovendien is het idee achterhaald dat een dieselmotor een langere levensduur heeft. Moderne benzinemotoren zijn eenvoudiger qua architectuur, wat hen een voordeel oplevert tegenover de gecompliceerde diesels.

Benzinemotoren stoten minder stikstofoxide uit, dus ook het milieu is erbij gebaat dat u van de premisse van diesel afstapt.

Voor een selectie van de meest interessante wagens op economisch en ecologisch vlak kan u terecht op onze website.
Hebt u vragen of wilt u graag hulp bij uw keuze? Neem dan contact op met KBC Autolease via 016 88 16 00.

Meer weten over de leasing/renting-opties van KBC?

Financiële leasing of renting

Bij KBC kunt u terecht voor leasing/renting van uw bedrijfswagen. Uw auto wordt gefinancierd door KBC, zonder bijkomende verplichtingen.

Fullservice Autoleasing

De totaaloplossing voor al uw mobiliteitsnoden als zelfstandig ondernemer.