“Als ik vandaag een portefeuille van 1 miljoen dollar, of 10 miljoen dollar zou beheren, zou ik volledig geïnvesteerd zijn. Iedereen die beweert dat de omvang van de portefeuille de beleggingsprestaties niet beïnvloedt, is vervreemd. De hoogste rendementen haalde ik in de jaren 1950 en ik versloeg de Dow met alle gemak. Je had dat moeten zien, de cijfers waren ongelofelijk. Maar ik kon toen met kleine bedragen in kleine bedrijven beleggen. Het is een enorm structureel voordeel om te kunnen werken met een beperkt bedrag. Ik denk dat ik ook nu nog met een kleine portefeuille een rendement van 50% per jaar haal. Neen, ik kan het zelfs garanderen.”

“Het universum waarin ik niet meer in kan beleggen is aantrekkelijker geworden dan het universum waar ik wel in kan beleggen. Ik moet naar olifanten zoeken, die niet zo aantrekkelijk zijn als de muggen. Maar dat is het universum waarin ik moet leven.”

Dit zijn de woorden van de grootmeester, Warren Buffett. Het is maar een kort stukje uit een interview dat hij gaf aan Businessweek in 1999, maar het zit boordevol belangrijke boodschappen.

Zo geeft de beste belegger ter wereld aan dat hij volledig geïnvesteerd zou zijn. Op zich niet verwonderlijk maar dit artikel verscheen in 1999, het moment dat ook Warren Buffett de beurs overgewaardeerd vond. Hij bedoelde hiermee dat je moet kijken naar de individuele bedrijven, en niet naar de marktwaardering in zijn totaliteit of naar de economie. Als je een interessant bedrijf vindt tegen een goede prijs, koop het dan.

Het is al langer geweten en bewezen dat kleine bedrijven het op de beurs een stuk beter doen dan de grote bedrijven. Warren Buffett heeft dit ten lijve moeten ondervinden. Vandaag de dag zijn de prestaties van zijn beleggingsportefeuille eerder marktconform. Gezien de omvang van zijn portefeuille kan hij enkel nog in zeer grote bedrijven beleggen. Hij beweert dan ook dat hij opnieuw exuberante rendementen zou genereren als hij in kleine bedrijven kon investeren. Ook de kleine Belgische bedrijven doen het beter dan de markt. We trokken het even na. Sinds begin 2016 bedraagt de koersstijging van de BEL20-index met de grote waarden 20%. De BEL Small met de kleine bedrijven steeg in dezelfde periode daarentegen met 38%.

Particulieren hebben een gigantisch structureel voordeel tegenover fondsbeheerders. Zij kunnen beleggen in kleine aandelen. De fondsbeheerders hebben een aantal restricties en zijn verplicht te beleggen in de grote bedrijven. Dit zorgt ervoor dat de particulier die zijn huiswerk doet en in kleine interessante bedrijven belegt een betere beleggingsprestatie kan neerzetten dan fondsen. Warren Buffett gaf in zijn interview, in verdekte termen, aan dat er veel interessante kleine bedrijven zijn. Zelfs in een markt die zwaar overgewaardeerd is, vindt hij voldoende kleine bedrijven om volledig geïnvesteerd te zijn.

Reden

Dat kleine bedrijven een betere prestatie neerzetten, is geen toeval. Een deel van de outperformance wordt verklaard doordat kleine bedrijven risicovoller zijn dan grote bedrijven, maar dit is zeker niet de enige reden. Veel belangrijker is dat er echte goudklompjes zitten tussen de kleine bedrijven. Daar de fondsbeheerders niet op die plaats zoeken, zullen ze deze kleine schatjes nooit vinden. Ze zijn enkel weggelegd voor de particulieren. Daarnaast groeien kleine bedrijven sneller dan grote bedrijven. Om de vergelijking van Warren Buffett te gebruiken, olifanten kunnen niet galopperen. De kleine bedrijven zijn dikwijls flexibeler, ze passen zich beter aan aan veranderende marktomstandigheden. Een groot bedrijf is meestal bezwaard met een gelaagde managementstructuur en moet rekening houden met verschillende activiteiten. Doordat er in kleine bedrijven minder wordt gehandeld kan de koers sterk schommelen. Dit is echter geen risico maar wel een opportuniteit om het bedrijf tegen een interessante prijs aan te schaffen.

Conclusie

Beleggen in kleine bedrijven is als het ouderschap. De opstartfase van een bedrijf is als de geboorte van een kind. Het verandert uw leven drastisch en is een moeilijke periode. Wie werd er ’s nachts niet wakker door het geschrei van de jongste telg. Wat was er aan de hand? Achteraf zien ouders genoegzaam op deze periode terug maar op dat moment was het een hectische periode. De volgende moeilijke periode kondigt zich aan wanneer het kind tiener wordt. Als bedrijven groot of te groot zijn, worden ze moeilijker handelbaar. Maar tussen deze twee momenten is het zalig om ouder te zijn, en dat is hetzelfde voor de beleggers. De markt van de kleine bedrijven is een ware goudmijn.

Veel plezier en succes met uw zoektocht naar uw eigen goudklompjes en laat de ‘gold rush’ beginnen.

VFB heeft dan ook veel aandacht voor deze bedrijven. Ze komen aan bod in de ‘Beste Belegger’, verzorgen bedrijfsbezoeken en geven u de nodige informatie over deze bedrijven. Op de dag van de fundamentele analyse op 9 december zal VFB een presentatie besteden aan kleine bedrijven.