Bieden gemengde fondsen als diversificatie voor een deel van het spaargeld een mogelijke oplossing?

De eerste vraag die we ons moeten stellen is, wat is een gemengd fonds? Een gemengd fonds is niets anders dan een gecombineerde investering in deels aandelen, deels obligaties, deels cash eventueel aangevuld met een hedging formule om het risico verder te verlagen.

Er zijn 2 type gemengde fondsen, de klassieke en de flexibele fondsen. Het verschil met de eerste is onder meer dat flexibele fondsen hun percentage aandelen vrij laten evolueren tussen 0 en 100%. De fondsbeheerder zal een inschatting maken om de blootstelling van het risico aan de markt te verlagen of te verhogen.

Waarom zou je een belegging overwegen in een gemengd fonds?

  1. Minder risicovol dan een puur aandelenfonds
  2. Je kan deels profiteren van de lange termijn trend van stijgende aandelenmarkten
  3. Bij een daling van de aandelenmarkt van bv 10% en een blootstelling van 30% zal de daling rond de 3% schommelen ( fondsbeheerder die wereldindexen volgt)
  4. Kan al voor een klein bedrag
  5. Spreiding van u belegging

Instroom in gemengde fondsen aan een groeispurt bezig!

gemengde-fondsen

Voorbeeld van een gemengd fonds is het alom bekende Carmignac Patrimoine A dat de afgelopen 10 jaar een rendement van 5.4% opleverde. Een investering van 50.000 euro in 2006 aan 5.4% gekapitaliseerd gedurende 10 jaar geeft 84601 euro maw een nominaal rendement in bedrag van 34601 euro. Dit is incl. de crisis van 2008-2009!! Als u dit afzet tegen het rendement van een spaarboekje dan is het verschil toch wel groot.

Indien u ook een deel van u slapend geld uit zijn winterslaap wil halen, kan u via bizzPoint in contact komen met experten die u in functie van u risicoprofiel kunnen adviseren.