De afgelopen maanden haalden meerdere wereldwijde hackingoperaties en leaks het nieuws. Malafide computerspecialisten gebruikten hun kennis om het netwerk van bedrijven uit verschillende landen te hacken, pc’s te gijzelen of geheime informatie te stelen en publiek te maken. Word je daar als bedrijf mee geconfronteerd? Dan komen er vaak heel wat organisatorische en financiële problemen bij kijken. Bovendien kan de impact op de vertrouwensrelatie met je klant onder druk komen te staan. Als expert in ICT, geef ik je vijf tips om je netwerk te beveiligen.

1. Investeer in een goede virusscanner

Kwaliteit kost geld. En dat principe is ook van toepassing op virusscanners. Er zijn heel wat gratis virusscanners op de markt, maar die beveiligen je netwerk onvoldoende. Dat geldt trouwens ook voor de ingebouwde Windows-virusscanner die op pc’s met een Windows-besturingsprogramma is geïnstalleerd. Wil je je netwerk goed beveiligen en zo problemen voorkomen? Investeer dan in een goede virusscanner zoals F-Secure.

2. Blijf up-to-date

Heb je een goede virusscanner gekocht? Dan is het belangrijk dat je die ook regelmatig update. Want er komen elke dag nieuwe bedreigingen bij. Stel je virusscanner zo in dat hij automatisch checkt of er updates beschikbaar zijn. Vraagt je betrouwbare virusscanner je om een update uit te voeren? Geef daar dan altijd toestemming voor. Dat geldt trouwens ook voor je Window-updates.

3. Gebruik VPN-verbindingen

Organiseer je een remote desktop-sessie? Doe dat dan altijd via een Virtual Private Network. Want met zo’n VPN-verbinding is alle informatie die je online uitwisselt versleuteld, en voorkom je dat robots op je netwerk komen en data wissen.

4. Filter je e-mails

Mensen met slechte bedoelingen worden almaar brutaler. Ze vragen je gewoon om gevoelige informatie zoals bankgegevens of toegangscodes met je te delen. Ze sturen je een e-mail die eruitziet alsof hij afkomstig is van een betrouwbare verzender zoals een bankinstelling of beveiligingsfirma. Dit fenomeen heet phishing. Misschien ben je zelf van nature achterdochtig en doorzie je e-mails met slechte bedoelingen. Maar wie weet zijn je werknemers goedgeloviger en trappen ze er wel in. Je kunt de risico’s van phishing en spoofing verkleinen door te werken met een spam relay waarbij alle e-mails door een antispamserver moeten voor je ze ontvangt. Zo verlaag je trouwens ook het risico op virussen, want die komen vaak via e-mails binnen in je netwerk.

5. Vergeet je firewall niet

Een firewall beveiligt je netwerk niet alleen tegen hackers, het is ook een handige tool om regels in te stellen over wie toegang heeft tot welke informatie of tot bepaalde websites. Je kunt op applicatieniveau werken met individuele gebruikers of gebruikersgroepen. Zo hou je controle over de informatie die je bedrijf binnenkomt en buiten gaat.

Wil je meer weten over je bedrijfsnetwerk beveiligen?
Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Morini Network Consulting.