Kopen of niet, het is meer dan alleen een financiële beslissing. Ook een behoefte aan flexibiliteit of gewoon een vereenvoudigde administratie kunnen redenen zijn om te denken aan het leasen of huren van een pc-park. Het huren van computers en andere kantoorapparatuur zit ontegensprekelijk in de lift.
De vraag is groot, want bedrijven hebben vandaag hun geld nodig.

In totaal werd in België voor 822 miljoen euro aan computers en andere kantoorapparatuur geleaset – meer dan de leasing van personenwagens.

Gek genoeg zijn er niet zo heel veel bedrijven die zich echt toeleggen op leasing en verhuur van computerapparatuur. Financiële instellingen bieden ook op eigen houtje leasingformules aan. Dan heb je het wel over een puur financiële operatie, en dat blijkt voor ICT-producten vaak niet echt aangewezen.
Er is altijd een vorm van service nodig. Alleen al het beheer van het contract is een service. Daarom beheren wij onze klanten hun contract, hun budget en op verzoek heel hun computerpark.

ICT materiaal huren kan eenvoudiger zijn. Onder meer omdat in de typische huurformule een heleboel zaken inbegrepen zijn, zoals installatie, ondersteuning en verzekering. Maar ook omdat het om simpele contracten gaat. Dat kan voor een KMO een groot voordeel zijn.
In de middelgrote KMO, met 25 tot 50 werkstations, is er dikwijls geen degelijke administratieve opvolging van het pc- en serverpark. Wanneer vervallen garanties? Welke licenties werden er aangekocht? Enzovoort…

Flexibiliteit

De beslissing om te leasen of huren, is dan ook geen zuiver financiële kwestie (kapitaal beschikbaar houden voor andere investeringen, de ICT-kosten verschuiven naar de resultaatrekening). Steeds vaker spelen twee andere factoren mee.
Ten eerste: ICT-zorgen afschuiven op een gespecialiseerde partner. Voor bedrijven die ICT niet als hun core business beschouwen, kan dat een logische keuze zijn. Een lease gaat vaak samen met een onderhoudscontract, en bij lange termijn-huurformules is dat zelfs de regel.
Een tweede factor is de nood aan flexibiliteit. Wie tijdelijk een paar extra pc’s of een zwaardere server nodig heeft, kan voor korte termijn-huur opteren. Maar wie op langere termijn gewoon met sterk variërende noden zit, kan goedkoper af zijn met een aantal varianten van operationele leasing of huur.

Tips bij het huren van hardware

CLB ICT & Hosting formuleerde de volgende vijf raadgevingen voor KMO’s die denken aan het huren van pc’s op langere termijn.
  1. Is de opstartkost inbegrepen? Of enkel de support ná het opstarten? Het scheelt een flinke slok op de borrel.
  2. In welke staat moet het park terugkeren? En wat mag u zelf installeren op pc’s en servers zonder later problemen te krijgen?
  3. Zijn er kosten verbonden aan het einde van het contract?
  4. Hou het einde van het contract in de gaten, zodat u morgen nog kunt werken.
  5. Stockeer uw data centraal, zo kunnen ze snel verplaatst worden.