Als specialist in ICT-oplossingen op maat van bedrijven, krijgen we vaak de vraag van onze klanten of ze moeten investeren in een eigen server of beter kiezen voor de cloud. Ze verwachten dan altijd een simpele a of b, en zijn verbaasd wanneer we hen uitleggen dat die keuze samenhangt met hun verwachtingen, behoeften en werking. Een one-size-fits-all-oplossing bestaat niet. Want een eigen server en de cloud hebben allebei hun voordelen en beperkingen.

Een eigen server

Het grote voordeel van een eigen server? Je houdt alles in eigen beheer. Het is dus een goede oplossing voor bedrijven die speciale hardwarecomponenten of randapparatuur gebruiken en veel werken met op maat gemaakte applicaties. Want die werken niet altijd vlot en efficiënt in de cloud. Dat geldt trouwens ook voor software die gekoppeld is aan machines. Met een eigen server geniet je van een grote flexibiliteit omdat je op elk moment de volledige controle hebt over je systemen en applicaties. Een eigen server is over het algemeen ook stabieler dan een cloudoplossing omdat die minder afhankelijk is van internetconnecties en -snelheden.

Investeren in IT-infrastructuur

Kies je voor een eigen server? Hou er dan rekening mee dat je niet kunt inloggen wanneer de elektriciteit in je bedrijf uitvalt. Bovendien betekent de keuze voor een eigen server ook dat je moet investeren in hardware en je IT-infrastructuur. En dat je waarschijnlijk externe IT-kennis in huis moet halen om je server te onderhouden of problemen op te lossen.

De cloud

Wanneer je gaat voor de cloud, krijg je een IT-oplossing waarbij je altijd en van overal over je data beschikt. De cloud is een goede oplossing voor bedrijven die voornamelijk met standaardapplicaties werken, hun opslagcapaciteit snel en eenvoudig willen kunnen uitbreiden, en zich niet willen bezighouden met updates en het beheer van hun IT-omgeving. Je zult waarschijnlijk wel moeten investeren in zwaardere datalijnen en een maandelijkse fee moeten betalen aan je provider. Een gouden tip? Als je kiest voor een cloudoplossing, zorg er dan altijd voor dat je weet waar het datacenter waarmee je samenwerkt zijn servers heeft staan!

Virtueel of hybride

Soms is de beste oplossing geen keuze maar een combinatie. Zo kun je bijvoorbeeld een private cloud inrichten. Dat is een virtuele server waarop je besturingssystemen of applicaties installeert. Ideaal voor thuiswerken of de creatie van testomgevingen. Of je gaat voor een hybride omgeving waarin je een eigen server combineert met een cloudoplossing. Zo creëer je voor elke situatie de ideale oplossing.

Wil jij weten of je beter kiest voor een eigen server of de cloud?
Dan geven wij je graag advies. Neem gerust contact op voor meer informatie.