Technische Analysedag, 24 februari 2018

Uniek in België

Inderdaad, uniek in België. Dat mogen we wel zeggen over de VFB-Technische Analyse dag. Een hele dag technische analyse met erg uiteenlopende onderwerpen gebracht door de top van de technische analisten. En we zijn er weer in geslaagd ze allen te mobiliseren op zaterdag 24 februari. Elk jaar zakken vanuit alle uithoeken van België zowat 200 aanhangers van Technische Analyse naar Gent af voor dit unieke evenement.

Technische en fundamentele analyse sluiten elkaar trouwens niet uit. Neen, ze vullen elkaar aan. De scheidingslijn is bovendien soms erg dun. Op de Fundamentele Analyse dag, die plaatsvond op 9 december in Mechelen, had professor -Frederiek Schoubben het onder meer over momentumbeleggen en eigende deze ‘factor’ meteen toe aan de fundamentele analyse. Maar meten we momentum niet met bijvoorbeeld de macd, een ‘puur’ technische indicator? Of u nu een aanhanger bent van technische of van fundamentele analyse, zorg dat u er als ‘beste belegger’ bij bent in Gent. Je zal er ongetwijfeld bijleren.

Danny Reweghs van Inside Beleggen mag de dag openen met zijn ‘macro-economische vooruitzichten voor 2018.’ Een opwarmertje voor de dag. Even schetsen waar we staan en wat we dit jaar mogen verwachten.

Maar daarna steken we de lont aan het technisch kruitvat. Meteen twee sterke sprekers naast elkaar. Het wordt dus moeilijk kiezen en het is dus zeker geen luxe om iemand mee te brengen en de ‘taken’ te verdelen. Edward Loef, die weer speciaal uit Nederland komt ‘overgevlogen’, heeft het over Cryptomanie en koopkoorts signalen. Het optimisme over de toekomstige economie is begin 2018 weer helemaal terug. De beursbarometers beklommen de voorbije jaren de bekende ‘Wall of Worry’. De muur van zorgen lijkt nu definitief beklommen, gelet op de koopkoorts in 2017. En de koersontwikkelingen in de crypto-munten zijn exemplarisch voor een zeepbel. Elke koopmanie kent klassieke technische gedragspatronen die iedereen moet leren herkennen.

Jacky De Donder is een nieuwkomer. Geen onbekende natuurlijk als hoofdredacteur van BeursBubbels en als auteur in Gids voor de Beste Belegger. Op zijn gekende onorthodoxe manier legt Jacky uit hoe hij de optiemarkt inschakelt om technisch onzekere niveaus (die ontstaan door ‘gaps’) te bevestigen als instapmomenten en/of bestaande posities in de portefeuille te optimaliseren. Hij legt dit heel begrijpelijk uit aan de hand van vele concrete actuele voorbeelden!

Vervolgens hebben we twee vaste waarden op het podium. Paul Gins van CompuGraphics stelt dat winnaars een plan hebben. Verliezers een excuus. Aandelen bewegen in een opwaartse, zijdelingse of neerwaartse trend. Aandelen in opwaartse trend leveren de grootste zekerheid, de grootste veiligheid en de grootste winst. Tijdens deze uiteenzetting leert u een interessante methode om trendwijziging tijdig vast te stellen.

Philippe Dassonville van WH Selfinvest zal ons weten te vertellen hoe we een hoger rendement kunnen halen dan de beursindexen met position sizing. Een eenvoudige methode. Op basis van de afstand van de huidige koers tot zijn 52 weken hoogste koers wordt een positiegrootte bepaald. Maandelijks neemt de belegger een positie in (een soort spaarplan in aandelen). De grootte van de positie wordt bepaald door dit model.

Geert Van Herck van Keytrade Bank trekt traditioneel volle zalen, vandaar ook de plenaire voordracht. ‘Laat je niet verrassen door de volgende beurscrash’ en hoe kan je je ertegen wapenen.

De afgelopen jaren presteerden de beurzen fenomenaal. Dankzij het goedkope geldbeleid van de centrale banken kelderden de rente en zocht iedereen naar extra rendement op de beurzen. Ondertussen zijn de waarderingen fors opgelopen, zijn de schulden sterk toegenomen en lijkt de lakse monetaire politiek tot het verleden te behoren. Al jarenlang waarschuwen zogezegde experts voor een nakende beurscrash die tot op heden uitgebleven is. Wat moet je doen om je te wapenen tegen een trendommekeer op de beurzen? Een gedisciplineerde aanpak met behulp van momentumtechnieken is een oplossing! In deze presentatie geeft hij een overzicht van de trends op de financiële markten gekoppeld aan een simpele maar efficiënte beleggingsstrategie.

Na de broodjeslunch, met de traditionele warme soep, is het de beurt aan Dirk Vandycke en Maarten Redant. Dirk Vandycke moest vorig jaar verstek geven, maar is er opnieuw bij met “Wat je investeert, is niet wat je riskeert.” Hij geeft voorbeelden van handelingen, bepaalt de bijhorende positiegrootte en weet je te vertellen hoe je het risico onderweg naar een hoger rendement in goede banen leidt.

Maarten Redant is gespecialiseerd in optiestrategieën in functie van technische analyse. Deze keer zal het specifiek gaan over ‘Hoe opties hedgen in functie van de Risk/Reward verhouding?’ Wat is ‘optie-transformatie-theorie?’ en ‘Hoe de Profit-Loss curve van de optie-strategie visualiseren op de koersgrafiek in functie van technische analyse.’

Vervolgens komen Hans van der Helm van Quant-mania en Mark Schils van CompuGraphics tegenover elkaar te staan. Hans van der Helm is ook voor ons een nieuwe naam. En ook hij komt speciaal vanuit Nederland afgezakt voor deze technische analysedag. Wij zijn verheugd dat Hans van der Helm, fondsbeheerder van het Quantmania Hedge Fund, bereid is om zijn kennis te delen. Wil je ook weten hoe professionals geld verdienen op de beurs? In deze presentatie vertelt Hans hoe je in zowel stijgende als dalende markten rendement kunt maken met behulp van kwantitatieve modellen. Of hoe je geld kan verdienen met algorithmic trading. Ter illustratie zal een simpel handelssysteem worden besproken.

Tijdens de uiteenzetting van Mark Schils ontdekt u een nieuwe manier van werken met -fibonacci en daarna begrijpt u ongetwijfeld beter het belang van de verschillende niveaus.

Wilfried Voorspoels, lesgever in het kader van de VFB-Beleggersacademie, zal het eerst hebben over divergentie, een zeer goed gekend begrip in technische analyse. Maar naast klassieke divergentie bestaat er ook ‘verborgen divergentie.’ Dat is het onderwerp van het eerste deel. Vervolgens zal hij het hebben over het gebruik van momentum en relatieve sterkte in TA. ‘Winnaars blijven nog een hele tijd winnaars’ is het uitgangspunt. Het wordt (weer) een uiteenzetting met praktisch bruikbare tips en technieken waar iedereen zijn voordeel kan mee doen.

Etienne Verhelle, ons allen bekend van zijn marktindicator die regelmatig in het magazine ‘Gids voor de Beste Belegger’ verschijnt, zal een marktoverzicht geven en ETF’s nader bekijken. Hij stelt dat we de markt kunnen verslaan via trendbeleggen (marktindicator) met ETF’s alsook een hoger rendement kunnen realiseren zonder hoger risico via ETF de regio- en sector rotatieanalyse.

En ‘last but not least’ natuurlijk de 10 aandelen geselecteerd door Marc Brems, de naam en het gezicht achter Beurssignaal, een uitgave van ‘De Belegger.’ Pen en papier klaar houden dus.

Programma

Inschrijven

Hans van der Helm
Bij een complete nieuwkomer hoort natuurlijk een woordje uitleg.
Hans van der Helm (1967), studeerde kwantitatieve bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1997 is hij gaan werken op de Amsterdamse optiebeurs als market maker. Daar was hij gedurende zes jaar aan de slag voor twee lokale partijen (KRG Options Trading en Math Options) en voor een internationale partij (de Amerikaanse zakenbank Stafford Trading Europe, overgenomen door TD Bank).
In 2003 is Hans opties, aandelen en futures gaan handelen in zijn eigen onderneming, Van der Helm Trading & ­Investments. Hij schreef zijn eerste handelssysteem in 2005 en Hans heeft met dit systeem destijds ook professioneel gehandeld bij HAK Options. Na ruime ervaring binnen de optiehandel is hij in 2006 als sales manager gaan werken bij een ‘independent sofware vendor,’ RTS Realtime Systems (nu onderdeel van Bloomberg).
Vervolgens was Hans bijna negen jaar werkzaam bij vwd group Netherlands (Het vroegere Tijd-Beursmedia), een aanbieder van financiële data voor o.a. banken, brokers, vermogensbeheerders, traders, treasurers en media. Hij heeft daar eerst gewerkt als projectmanager en daarna ruim zeven jaar als accountmanager. Daarnaast heeft Hans in 2011 Quantmania opgericht en sindsdien kan men profiteren van de zeer winstgevende signalen van zijn handelssystemen.
Hans heeft voortdurend zijn algoritmen verder ontwikkeld. Na ruim 20 jaar ervaring in de financiële sector heeft dit uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van Quantmania Hedge Fund, waar hij fondsbeheerder is. In 2017 startte Hans tevens als columnist voor de Nederlandse beleggerswebsite IEX.nl