Op meer dan 37 plaatsen in Vlaanderen kun je tegenwoordig al naar een Open Coffee, een gratis netwerkevenement waar je tussen 8 uur en 10 uur in de ochtend kan netwerken en nieuwe bedrijven kunt leren kennen.

De laatste 2 jaar is het aantal Open Coffees echt enorm toegekomen. Iets wat destijds vooral een Antwerps gebeuren was, is echt uitgegroeid tot een Vlaams evenement. Er zijn zowel Open Coffees in Hasselt als in Brugge, Diegem, Roeselare, Oudenaarde, Turnhout en Antwerpen.

Waarom zijn Open Coffees zo’n succes?

Om het succes te verklaren, ga je best even kijken naar de wijze waarop Open Coffees georganiseerd zijn. Iedereen kan een Open Coffee starten. Zo is de Open Coffee Antwerpen een samenwerking tussen Acerta, SBB, Made in Antwerpen en Freelancenetwork. De Open Coffee van Lier wordt bijvoorbeeld door Group S georganiseerd. Zo lang je als organisator een ruimte hebt om mensen te ontvangen en je wil je minstens 6 maanden engageren, kun je een Open Coffee starten.

Daarnaast heb je het laagdrempelig karakter van de Open Coffee. Directeurs, zaakvoerders, freelancers, werknemers, … iedereen is welkom. Bovendien mag je ook zo maar iedereen aanspreken. De mensen die naar een Open Coffee komen, zijn er om nieuwe mensen en nieuwe bedrijven te leren kennen.

Een derde verklaring is het tijdstip. Je kunt komen netwerken nog voor je aan je dagtaak begint zonder veel van de dag te moeten missen. De Open Coffees beginnen om 8 uur en eindigen om 10 uur. Wie alleen naar een Open Coffee in zijn buurt gaat, kan dan al om 10u30 terug op kantoor zijn.

Hoeveel bedrijven mag je verwachten op een Open Coffee?

Afhankelijk van de regio, zijn er op een Open Coffee tussen de 20 en 120 deelnemers. Waar kun je vandaag de dag op 2 uur tijd met zoveel nieuwe mensen praten om jezelf voor te stellen?

De manier waarop de gastheer van de Open Coffee zijn netwerkevenement organiseert is zeer vrij. Zo krijgen alle aanwezigen van Open Coffees tot 30 deelnemers vaak de mogelijkheid om zich gedurende 30 seconden aan de groep voor te stellen.

Bij de Open Coffee Wilrijk kan iedereen zich gedurende 1 minuut voorstellen. De groep wordt opgesplitst in groepjes van 7 waarin iedereen 1 minuut krijgt om zich voor te stellen. Daarna draait iedereen door naar een andere groep.

De Open Coffee van Wijnegem heeft geen individuele pitches voorzien. Er is daar bijvoorbeeld wel de mogelijkheid dat 1 deelnemer zich gedurende 5 minuten voorstelt.

Wie komt er naar de Open Coffee?

Wie een idee wil krijgen welke Open Coffee het beste bij hem past, kan kijken naar de organisator of de deelnemerslijst.

De Open Coffee van Wijnegem trekt vaak meer dan 100 mensen omdat er 5 gastheren zijn die de Open Coffee mee organiseren. Deze gastheren zijn directeurs van bedrijven met personeel.

De Open Coffee van Geel is ook een populaire Open Coffee. Hier heb je een mix van bedrijven uit de buurt.

De Open Coffee van Wilrijk is een samenwerking van Acerta en Freelancenetwork. Omdat Freelancenetwork ook reclame maakt voor deze Open Coffee vind je hier in verhouding meer zelfstandigen zonder personeel dan op andere Open Coffees.

Open Coffees zijn gratis

Wie aan een Open Coffee wil deelnemen hoeft niets te betalen. Deelname is altijd gratis. De kosten voor de koffie en koffiekoeken worden gedragen door de gastheer.

In principe hoef je jezelf ook niet op voorhand in te schrijven. De meeste Open Coffees vragen wel dit te doen opdat men zo een idee heeft hoeveel koffie er voorzien moet worden.

Data Open Coffees

De Open Coffees zijn maandelijks weerkerende evenementen. Ze vinden elke maand plaats op een vast moment en vaste locatie.
Zo gaat de Open Coffee van Antwerpen elke 3de dinsdag van de maand door bij Acerta in Wilrijk. De Open Coffee van Herentals is elke 1ste donderdag van de maand en Mechelen 1ste dinsdag van de maand.

Je vindt alle data en locaties op www.opencoffees.be.