Ken je dat gevoelen wanneer je moet werken aan een trage computer?
Nochtans was hij ooit heel krachtig en snel toen je hem kocht…
Blijkbaar wordt hij steeds trager en gaat alsmaar meer geheugen gebruiken. En toch heeft hij nog steeds dezelfde capaciteiten als toen hij nieuw was en je draait er nog steeds dezelfde programma’s op.

Dat is precies wat gebeurt bij een burn-out…  Je hebt nog steeds dezelfde capaciteiten en mogelijkheden als vroeger, maar alles lijkt langzamer te gaan en kost veel meer moeite. Terwijl je toch hetzelfde doet als vroeger.

Toen de computer nieuw was, was het een plezier om ermee te werken. Het ging vooruit…
Wat is er toch gebeurt waarom dat nu niet meer het geval is, terwijl er naar vermogen toe niets verandert is?

Waarom zie je nu zo op tegen karweien en werk dat je vroeger zo graag deed? Waarom kost alles zoveel moeite en vergt het zoveel van je?

Natuurlijk zijn er de dingen waar je nu mee bezig bent en allicht neemt de werkdruk toe. Dat is nu eenmaal het gevolg van het succes en al de inspanningen die je vroeger deed. Maar in plaats van daar plezier aan te beleven of er te kunnen van genieten, gaat het als maar zwaarder op je wegen.
En omdat die dingen steeds zwaarder op je wegen, kosten ze je meer moeite en ga je ze met nog meer frisse tegenzin doen. Zo kom je terecht in een neerwaartse spiraal die eindigt met de vraag “moeder, waarom leven wij?”
En beetje bij beetje gaat het heilige vuur dat ooit zo hevig en passioneel brandde en zoveel warmte en genot verschafte, verminderen, smeulen om tot slot helemaal uit te doven: de burn-out…

Herken je dat bij jezelf? Wel dan is het nu tijd om wakker te worden en een nieuwe blok op het vuur te gooien voor het helemaal te laat is.
Al is het in dit geval aan te raden om met een klein blokje of zelfs wat kleinhout te beginnen….

Opgebrand…

De term burn-out betekent niet voor niets letterlijk ‘opgebrand’ zijn. Dat gebeurt niet zomaar. Het komt omdat je teveel gegeven hebt of nog teveel geeft. Misschien omdat je te gemotiveerd was, te gedreven, het allemaal te goed wilde doen… Je gaf teveel zuurstof aan de vlammen en daardoor gingen ze op korte termijn heel goed, zelfs te goed branden. Daardoor werd hun energie onvoldoende rendabel gebruikt en ging er veel verloren.

En er kwam te weinig voeding onder vorm van waardering, erkenning…
Maar het proces was niet te stoppen, de vlam brandde te heftig.
Wanneer we dat aan de hand hebben met onze computer, dan zijn we geneigd om net zoals in het echte leven het in de eerste plaats te gaan zoeken bij de programma’s waar we nu mee bezig zijn. Dat wat ons vandaag bezig houdt, de actuele problemen.
En natuurlijk proberen we daar iets aan te doen via wat timemanagement en dergelijke. Maar helaas lijkt dat niet veel zoden aan de dijk te brengen.

Programma’s op de achtergrond

Dat is omdat de ware oorzaak niet alleen in het hier en het nu zit. Wanneer we naar onze computer kijken en we onderzoeken zijn taak en prestatiebeheer (ctrl/alt/del) dat zullen we vaststellen dat er heel wat programma’s op de achtergrond draaien.
Programma’s die heel veel vermogen, energie en geheugen gebruiken en de computer vertragen. Programma’s zoals antivirus programma’s en dergelijk die ooit eens nuttig waren. Die we ooit eens nodig hadden…
Maar vandaag hebben ze geen nut meer. Maar toch draaien ze voort en kosten ze energie.

Zo gebeurt dat ook in ons leven. In ons verleden gebeurden vele dingen, namen we beslissingen, maakten we keuzes, waren dingen heel belangrijk… En onderbewust blijven die invloed hebben op ons.
Het is daarom tijd om de eigen computer (zowel in ons hoofd als in ons lichaam) op te schonen.
Eens te kijken wat ons nog allemaal bezig houdt wat nog niet verwerkt is; een scheiding, ziekte, een ruzie, een ontslag, een rechtszaak, onrechtvaardig behandelt zijn…
De kunst is om dat leren los te laten, het een plaats te geven. Vergeten kan je ze niet, net als de programma’s op je computer. Sommige kan je misschien niet eens verwijderen. Maar je kan ze wel inactief maken.
Het verleden heeft je gemaakt tot wie je nu bent. Dat is wat het is. Laat het, maar deactiveer het.

Realiteit

Bij burn-out krijg je af te rekenen met twee (of meer) realiteiten. De eerste is die welke je zegt dat alles ‘moet’ gebeuren en dat je er niet onderuit kan (wat waarschijnlijk ook zo is) en de tweede realiteit is die van je lichaam die zegt die het niet meer mee wil (of kan)…

Het is in ieder geval niet verstandig om de strijd aan te gaan met jezelf. Die strijd kan je nooit winnen.
Beter is om te leren luisteren naar je lichaam en er een deal mee te sluiten zodanig dat je beide realiteiten met elkaar in balans kan brengen.
Hiervoor is de twee componenten benadering van burn-out heel interessant, maar daar heb ik het over in een andere bijdrage.

Concreet – Hoe pak je burn-out nu aan?

Begin met een screening te maken van je geestelijke, zowel als je lichamelijke computer. Maak een tijdlijn van alles wat in je leven gebeurde en invloed op je heeft. Breng beide realiteiten op een objectieve wijze in kaart . Laat het wat rusten en bekijk ze daarna eens van op afstand. Bekijk welke programma’s je kan verwijderen en welke je kan deactiveren.

Geef jezelf de nodige rust en herstel de communicatie met je lichaam. Niet alleen door gevolg te geven aan de signalen die het zendt, maar ook door er gevoeliger voor te worden zodat je er sneller op kan reageren. Herstel de verbinding met jezelf en je eigen energie.
Stop met vechten tegen jezelf en aanvaardt de realiteiten. Laat dingen los of leer ze te plaatsen. Bekijk de dingen eens vanuit een ander perspectief.

In een volgende bijdrage heb ik het over de 5 dimensionele benadering die een hele andere kijk op je leven kan bieden…

Mocht je het moeilijk hebben om dit allemaal te doen of je wil daarbij professioneel bijgestaan worden, dan kan je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.