Rookt een van uw collega’s of zakelijke partners? Dan heeft dit ook een weerslag op u en maakt u zich ongetwijfeld zorgen over zijn of haar gezondheid. Maar hoe kunt u het gesprek aanknopen? Hoe begint u over een rookstop? Hoe kunt u die persoon helpen zodra de beslissing genomen is? Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van de Stichting, ontwikkelde informatie gericht op naasten.

Voor u met een naaste roker in gesprek gaat, is het belangrijk om beter te begrijpen hoe die persoon roken beleeft. Iemand die rookt, is afhankelijk van de nicotine in tabaksproducten. Stoppen is geen gemakkelijke beslissing voor een verslaafde. Het kan enige tijd duren vooraleer hij de knoop echt doorhakt. Maar wanneer de persoon er klaar voor is, zal hij het zeker op prijs stellen dat hij kan rekenen op uw hulp.

Een naaste helpen stoppen

Iemand die stopt, kan bij momenten slecht gezind, nerveus, agressief, emotioneel of verdrietig zijn. Maar weet dat de kans om succesvol te stoppen groter is als de persoon steun krijgt vanuit de omgeving. Daarom creëerde Tabakstop een speciale webpagina om u de juiste woorden te helpen vinden.

Zeg het met een postkaart

Sinds 14 februari kunt u via de website van Tabakstop naaste rokers gratis een bemoedigend kaartje sturen. Het kaartje zet de ontvanger aan om na te denken over stoppen met roken en laat hem weten dat hij hiervoor contact kan opnemen met Tabakstop.

De slogan van de campagne luidt: ‘Voor mij ben jij top, denk eens aan een stop’. De kaartjes passen bij verschillende scharniermomenten in het leven, zoals nieuwjaar, een zwangerschap, op pensioen gaan, etc. U kunt ook een eigen foto gebruiken en een persoonlijke boodschap toevoegen.

Naasten helpen elkaar

Voortaan kunnen naasten via de site van Tabakstop hun ervaringen delen door een tekstje of een videoboodschap te posten. Andere naasten van rokers hebben uw hulp nodig! Vertel hen hoe u uw partner, vriend, familielid of collega hebt geholpen. Deel uw tips en moedig anderen aan.

Wenst u een getuigenis te plaatsen, een kaartje te sturen of advies en informatie voor naasten over stoppen met roken?

Tips voor de naasten van rokers