Het kiezen van de juiste bestelwagens is voor een bedrijf niet altijd even makkelijk. Er moet met heel wat details rekening gehouden worden, op de eerste plaats natuurlijk let wat we allemaal kennen als de ‘total cost of ownership’. Het totale kostenplaatje, zeg maar. Een bijkomend probleem vormt de enorme keuze die momenteel op de markt van lichte commerciële voertuigen beschikbaar is.

Het aanbod is zelfs zo groot dat fleet managers uiteindelijk kunnen blijven aarzelen alvorens een keuze te maken. Om een klein voorbeeld te geven: alleen al van de nieuwste versie van de Iveco Daily zijn meer dan 8.000 versies beschikbaar. Het kan uren kosten om de prestaties van al die verschillende versies met elkaar te vergelijken. Waarna de juiste keuze nog moet gemaakt worden. En dat is ook niet altijd even makkelijk.

Veel fleet managers maken de fout om te kiezen voor een te groot model lichte bestelwagen, met als gevolg dat de gedane investering eigenlijk te groot is voor de behoeften van het bedrijf. Kleiner mag dus ook. De nieuwste trend op de markt is dan ook downsizing, waarbij bewust gekozen wordt voor kleinere modellen. Het gevolg is dat de aankoopprijs met een paar duizend euro’s kan gedrukt worden. Bovendien zullen kleinere wagens een lagere CO² output hebben en daarenboven ook nog eens minder verbruiken.

Een volgende logische vraag is of het alternatief van tweedehandswagens het overwegen waard is. Het antwoord op deze vraag is uiteraard afhankelijk van de situatie. Wie een betrouwbare dealer heeft, mag inderdaad kijken of een tweedehandswagen een volwaardig alternatief is. Maar er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat sinds de grote crisis van (gevolgd door een recessie) in 2008-2009 lichte bestelwagens langer in de fleet blijven. Belangrijk is om na een periode van 4 jaar een stand van zaken op te maken: wat zal mijn voertuig dan nog waard zijn?  Anderzijds wordt er ook rekening gehouden met het aantal gereden of nog te rijden kilometers. In veel gevallen kan het inderdaad interessant zijn om te kiezen voor tweedehands in plaats van voor nieuw. Steeds moet echter het totaalplaatje in acht genomen worden.

Independent Media Production Professional