We leven in een tijdperk van lage rentevoeten en dus moeten we ons neerleggen bij het feit dat spaarboekjes nog amper iets opbrengen. Ook de obligatierendementen zijn fors gedaald, in zoverre dat wie op zoek is naar een behoorlijk rendement goed zijn huiswerk moet doen. Maar ze zijn nog te vinden, obligaties die ongeveer 5% opbrengen. Wie graag op veilig speelt (en wie doet dat niet?) kijkt best naar een obligatie van een relatief veilige emittent. Geen kleine totaal onbekende naam dus, maar liefst een multinational.

Dan komen bijvoorbeeld de grote mijnbouwgroepen in aanmerking. De goudproducenten profiteren momenteel van de stijging van de goudprijs. Een sterke pijplijn is een grote troef voor de goudmijnen, want goudaders hebben nu eenmaal de vervelende eigenschap dat ze op een bepaald moment uitgeput raken. Daarom wordt de kwaliteit van een goudmijn vaak afgemeten aan de bewezen voorraden die ze onder de grond bezit.

Op dat vlak scoort de Amerikaanse mijngroep Newmont Mining goed. Dit bedrijf heeft 4 projecten in de eindfase zitten, wat betekent dat deze projecten binnen afzienbare tijd in productie zullen komen. Mogelijk worden ze zelfs alle 4 in de loop van 2017 operationeel.

Op de beurs zijn de aandelen Newmont Mining zeker niet te duur genoteerd. De koers noteert nu aan een multiple van 8,2x en een EBITDA-marge van 40%. Bij het begin van 2016 bedroeg de multiple slechts 5,6x, maar de hogere beurskoers heeft ook de multiple omhoog gejaagd. Maar vanwege de grote kwaliteit van de portefeuille is de huidige multiple gerechtvaardigd. Bovendien is de goudprijs sinds het begin van dit jaar al met meer dan 5% gestegen. De beleggers betrouwen dus blijkbaar Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president toch niet voor de volle 100%.

Bij Standard & Poor’s heeft Newmont Mining een rating BBB, wat betekent dat het bedrijf ‘investment grade’ is. Boven rating BBB- wordt van investment grade gesproken, wat betekent dat de kansen klein zijn dat het bedrijf failliet gaat. De obligaties van Newmont zijn de moeite van het volgen waard, maar houd er wel rekening mee dat wanneer die in vreemde valuta’s zijn er een wisselkoersrisico aan verbonden is. Vraag daarom altijd duidelijk advies aan bankier of vermogensbeheerder alvorens een bepaalde obligatie te kopen.

Independent Media Production Professional