De markten leren langzaam maar zeker leven met het idee dat ene Donald Trump de volgende 4 jaar in het Witte Huis zal zetelen. Deze vastgoedtycoon werd in de periode voor 8 november, de dag dat de Amerikanen naar de stembus trokken, als een heuse boeman afgeschilderd. Met Trump als overwinnaar zou zich op de beurzen en obligatiemarkten een heus drama voltrekken, zo luidde de waarschuwing. Het scheelde niet veel of de man werd als de baarlijke duivel afgeschilderd.

Maar kijk, de reactie van de markten op de verkiezing van Trump draaide heel anders dan verwacht uit. De beurskoersen stormen in versneld tempo naar boven en van het gevreesde bloedbad op de obligatiemarkten is tot dusver niet veel in huis gekomen. Akkoord, de obligatiekoersen zijn gedaald, maar die waren dan ook door het plafond gestegen. Even op de rem gaan staan kan dan geen kwaad.

Het positivisme wordt ondersteund door de plannen van Trump om de economie eens grondig onder handen te nemen. De ‘president elected’ popelt om de handen aan de ploeg te slaan, hij wil zo snel mogelijk de Amerikaanse economie in een hogere versnelling krijgen. Snellere groei van het BBP zal zich na verloop van tijd onvermijdelijk vertalen in meer inflatiedruk en dus ook in hogere rentevoeten.

De Amerikaanse centrale bank zal in de komende maanden dus geleidelijk de rente verhogen en daar spint de dollar dan weer garen bij. Maar precies die sterkere dollar dreigt de grote pretbederver te gaan worden. Een dure munt zal de Amerikaanse exportgerichte bedrijven uit de markt duwen. Met lagere bedrijfswinsten en dus ook lagere beurskoersen tot gevolg. En de kans zit er dik in dat die lagere beurskoersen ook de obligatiemarkten naar beneden zullen trekken. We staan dus financieel voor een lastige periode (maar welke periode is dat niet?). Trump heeft ons in eerste instantie aangenaam verrast, maar de kans is groot dat daar achteraf een prijs voor moet worden betaald. In 2017 moet de waakzaamheid hoe dan ook opgetrokken worden.

Misschien is het tijd om eens met een vermogensbeheerder, bankier of adviseur van belegginsinformatie een goed gesprek te hebben om niet met een kater straks achter te blijven?

 

 

Independent Media Production Professional