Stel, u bent ondernemer en u heeft een nieuwe bedrijfswagen nodig. Misschien wenst u uw machinepark wel verder uit te breiden. Mogelijks heeft u de nodige fondsen wel gewoon op uw rekening staan. Maar wellicht wilt u reserves achter de hand houden en is een financiering van de nieuwe wagen of machine een betere keuze.

In dat geval kunt u bij uw bank terecht voor een investeringskrediet, of bij een leasingmaatschappij voor financiële leasing of renting. Bij KBC Bank heeft u de keuze tussen alle drie. Daarom vertellen we u graag over de voordelen van iedere formule. Want wat is nu de beste keuze? Dat hangt van de situatie af, en van uw persoonlijke voorkeur.

Investeringskrediet

Een investeringskrediet lijkt de meest voor de hand liggende optie. Uw bankier bekijkt samen met u uw financieringsbehoefte, gaat na of aan de acceptatiecritera is voldaan en stelt u een tarief voor. U tekent het contract, en de bank maakt u het afgesproken bedrag over. Wenst u bijvoorbeeld een wagen te kopen, dan stapt u naar de garage van uw voorkeur, en koopt er zelf het voertuig aan. Het krediet betaalt u vervolgens in schijven terug. Snel en gemakkelijk, maar is het ook altijd de meest optimale optie?

In bepaalde gevallen zal de bank u (extra) waarborgen vragen. Of de bank rekent op beschikbare waarborgen voor dit nieuwe krediet.  Zo’n waarborg (bijvoorbeeld pand handelszaak of pand ondernemingsgoed) kan u soms best beschikbaar houden voor minder eenvoudige financieringen zoals bv. voorraadfinanciering.

Bij een investeringskrediet moet u ook als ondernemer zelf ook instaan voor de financiering van de btw, zelfs al is die recupereerbaar.

Daarom kunnen financiële leasing en renting (o) interessante alternatieven zijn. In beide gevallen stapt u met de bestelbon van uw nieuwe wagen of machine naar KBC, die de wagen of machine zelf aankoopt, zo worden wij de juridische eigenaar van de wagen of machine. U betaalt net zoals bij een investeringskrediet een maandelijks bedrag voor deze financiering, maar bij leasing en renting is dit inclusief de btw.

In het geval van leasing beschikt u bovendien net zoals bij een investeringskrediet vrij over deze wagen of machine, u blijft de economische eigenaar.

Leasing en renting vormen dus een goede oplossing voor ondernemers die hun liquiditeiten liever ter beschikking willen houden voor andere doeleinden. Bovendien moet u geen extra waarborgen geven of houdt u uw waarborgpositie vrij voor andere financieringsbehoeftes.

Het verschil?

Leasing en renting verschillen van elkaar op twee vlakken. Ten eerste is er de restwaarde op het eind van de rit. Aan het eind van het contract kunt u volledige eigenaar worden van de wagen wanneer u de restwaarde betaalt ; voor leasing is dit 3% en voor renting is dat 16%. Een deel van de kostprijs kunt u met andere woorden verschuiven naar de laatste aflossing. Op die manier kunt u uw periodieke aflossingen lichter maken.

Een tweede verschil heeft met de boekhoudkundige verwerking te maken. In het geval van leasing komt de wagen of machine bij de activa op uw balans en wordt deze afgeschreven. Bij renting huurt u in feite uw wagen of machine. De vergoeding die u betaalt kan rechtstreeks in de kostencomponent geboekt worden in de resultatenrekening.

Full service auto leasing

Tot nu toe spraken we enkel over financiële leasing of renting. Dat betekent dat de leasingmaatschappij enkel het financiële plaatje voor u regelt. Alle andere zaken die bij de aankoop van een wagen komen kijken, regelt u dan zelf in alle vrijheid: van de keuze van een verzekering tot het onderhoud of reparatie. Wenst u echter voor maximaal comfort, dan is er ook nog full service auto leasing. In dat geval zorgt de leasingmaatschappij voor alle services, van wegentaksen en tankkaarten tot en met het vervangen van de banden. Voor deze financieringsvorm en service kan je ook steeds bij KBC terecht.

Heeft u een krediet nodig voor uw zaak? Dan kunt u bij KBC uw aanvraag ook volledig digitaal invoeren, zowel voor een investeringskrediet als voor renting of leasing, …. Bovendien ontvangt u van ons binnen 24 uur een antwoord op uw kredietaanvraag. Digitaal of via een KBC adviseur.
Indien uw krediet wordt goedgekeurd dan kan u nadien alles verder digitaal regelen. Via uw smartphone, tablet of PC kunt u het contract tekenen, opnemen en opvolgen . Ook het opnemen van het krediet kan via onze digitale toepassingen. Eenvoudig en snel.
En hebt u een dringende vraag of wilt u van gedachten wisselen met een expert? We zorgen samen met u voor de beste oplossing en zijn altijd bereikbaar via uw vertrouwde kantoor tijdens de kantooruren. Ook daarna staan we voor u klaar via KBC Live via (video)chat en telefoon, elke werkdag van 8 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur.
Meer weten? Surf dan zeker eens naar www.kbc.be/jadatkan en ontdek wat we voor u hebben.