Wanneer je je huis wilt verkopen, doe je dit niet zomaar. Je bereidt dit voor door het huis helemaal in orde te brengen, mankementen weg te werken, op te ruimen, je laat mooie foto’s trekken en in de meeste gevallen laat je je begeleiden door een immokantoor.
Zo ga je ook je bedrijf niet op één twee drie verkopen. Hieronder vind je 3 tips om je bedrijf verkoopklaar te maken:

Maak jezelf misbaar

Voor veel bedrijfsleiders is het moeilijk om bepaalde taken of verantwoordelijkheden uit handen te geven. Echter is het ontzettend belangrijk dat je bedrijf zonder jou verder kan draaien, en dus dat er een capabele ‘2e laag’ klaarstaat. Wanneer je bedrijf helemaal van jou afhankelijk is, zal dat weinig interesse opleveren van potentiële kopers aangezien het de bedoeling is dat zij zonder jou verder kunnen.

Verminder je afhankelijkheden

Het Pareto principe is ook op veel bedrijven van toepassing: 20% van de klanten die voor 80% van de omzet zorgen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je niet afhankelijk bent van één of enkele grote klanten / leveranciers. Dit maakt je organisatie namelijk kwetsbaar, zeker wanneer je als ondernemer een goede band hebt met deze klant of leverancier. Een potentiële overnemer wil namelijk vermijden dat het contract wordt stopgezet wanneer jij vertrekt. Zorg dus voor een stabiele en loyale klantenbasis.

Zorg voor transparantie

Weinigen zijn geïnteresseerd in een black box. Bij een overdracht is transparantie cruciaal. Zorg dus voor een opgeruimde financiële situatie, voldoende overzicht en de nodige toelichting. Vanuit fiscaal of sociaal oogpunt zijn er misschien ingewikkelde constructies opgezet – vanuit een verkoop standpunt is dit minder interessant en is het dus aangeraden om het zo eenvoudig en correct mogelijk voor te stellen. Dit helpt een potentiële overnemer om je bedrijf goed in te schatten.

Deze transparantie en eenvoud heeft betrekking op de balans, de resultatenrekening, de activiteiten, de gebouwen, .. en kan dus op al deze facetten toegepast worden.

Tot slot

Laat jezelf begeleiden. Bij zo een belangrijke gebeurtenis als de overdracht van je bedrijf, loont het de moeite om professioneel advies in te winnen. Wil je hierover meer weten, kan je hier doorklikken naar de website van 2aspire Business Solutions.